maanantai 17. syyskuuta 2012

Syksyisiä murokeksejä



Sain salaiselta leivontaystävältäni syntymäpäiväpaketista ihanat syksyiset piparimuotit. Heti muotit nähtyään lapset toivoivat että niillä leivottaisiin mahdollisimman pian. Eihän sitä nyt jouluun voi millään odottaa, varsinkin kun muotit ovat juuri tähän vuodenaikaan sopivia! :)
Tehtiin kaksinkertainen taikina, jaettiin se puoliksi Toiseen puolikkaaseen sekoitettiin 1 tl inkivääriä ja 2 tl kanelia; toiseen taikinapuolikkaaseen 2 rkl tummaa kaakaojauhetta.



Murokeksitaikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

* Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
* Vatkaa muna sekaan.
* Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Mausta taikina halutessasi. (esim 1 tl inkivääriä ja 2 tl kanelia tai 2 rkl tummaa kaakaojauhetta) Sekoita tasaiseksi.
* Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa 1/2 tuntia,
* leivo sitten pikkuleipiä ja paista 200 asteessa 5-10 min.



Riisisuklaita






Mikäs sen helpompi suklaa herkku kuin tämä, silloin kun on lapsia tulossa kylään, ja aika menee muuhun ruuan laittamiseen. Sly:n syyskyyn paketista tuli ihania oransseja muffinssivuokia sekä tummaa suklaata näiden herkkujen toteutukseen. Laitoin näitä tarjolle päivällisen jälkiruokana tarjottavan omenakiisselin seurana.

Riisisuklaisiin (15 isoa)
tarvitset 

1 levy tummaa suklaata
1/2 levyämaitosuklaata
6- 7 dl  riisimuroja
muffinssivuokia
tunnin aikaa, jotta suklaat jähmettyvät..

* Sulata suklaat. Sekoita riisimurot suklaan joukkoon. Laita noin 2 rkl massaa jokaiseen muffinssivuokaan ja laita suklaat jähmettymään jääkaappiin noin tunniksi. 


Omenakiisseli


Sunnuntain päivällisvieraille tein jälkiruukasi omenakiisseliä ison kattilallisen. Elokuun Sly- paketin kanelitangoista ja aidosta vaniljasokerista tuli kiisseliin ihana maku.

Omenakiisseli

10-15 kotimaista omenaa kuorineen raastettuna
2 l vettä
3 kanelitankoa
1 rkl vaniljasokeria
2 (tai maun mukaan) sokeria
4 rkl perunajauhoja + 1 dl kylmää vettä

* Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää omenaraaste, sokeri, vaniljasokeri ja kanelitangot. Keitä kunnes omenaraaste on täysin pehmennyt. Halutessasi voit puristaa joukkoon puolikkaan sitruunan mehun, jolloin omenaraaste ei tummu.
* Sekoita perunajauho vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana kiisseliin kokoajan vispilällä vispaten. Anna kiisselin pulpahtaa kerran ja ota pois liedeltä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Jäähdytä huoneenlämmössä, anna kanelitankojen olla joukossa tarjoiluun asti makua antamassa.

 

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Siitä se ajatus sitten lähti..




Nami-hiiren kakkukisailussa  oli aiheena "Kakkukuva joka inspiroi sinua toteutukseen"

Yllä on kuva, jonka etsin googlen kuvahaulla sanalla "cake".

Ja tässä oma toteutukseni kuvan pohjalta, (valaistus on vähän huono, todellisuudessa kakku on vähän vaaleampi):



Kahvi- kinuski- hyydykekakku

Pohja:
capuzzino- dominoita reilu pötköllinen
50g voita sulatettuna

Täyte:
3 dl vispikermaa
250g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl vahvaa kahvia (11/2 dl kuumaa vettä ja 2 tl espressokahvijauhetta)
1 prk kinuskikastiketta
7 liivatelehteä
1 kismet- patukka 
1 1/2 dl tomusokeria (slypaketista)

Pinnalle:
sihdattua kaakaojauhetta
keksi- ja kismetmuruja (2 dominokeksiä ja 1/2 patukka)
tummaa suklaata (sly- paketista)
nokare voita

* Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan kanssa. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle pingotetun leivinpaperin päälle.
* laita liivakot likoamaan
* vaahdota  kerma, vatkaa kerman joukkoon tuorejuusto, tomusokeri, ja kinuskikastike
* Puristele liivakot ja liota ne kuumaan kahviin. Kaada kahvi täytemassan joukkoon ja vispaa tasaiseksi
* Leikkaa Kismet- patukka ensin halki pitkittäin ja sitten ohuiksi viipaleiksi. Sekoita Kismet-muru täytteen joukkoon.
* Kaada täyte vuokaan keksimurupohjan päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. 
* Sulata suklaa ja voi yhdistä ja sekoita tasaiseksi. Rouhi keksit ja Kismet- patukka ja ripottele ne hyytyneen kakun pinnalle. Valuta murusten päälle suklaata. Sihtaa pinnalle vielä kaakaojauhetta




Alunperin ei ollut tarkoitus sihdata tuota kaakaojauhetta, mutta kakun pinnasta ja reunoista tuli sen verran epätasainen, että päätin kohentaa kakun ulkonäköä kaakaojauheella. (pahoittelen vähän suttuisia kuvia, syksy tulee ja valoa on sisätiloissa vähän niukasti)


Tuon alkuperäisen kuvan kakku löytyy Täältä, selvisi että kyseessä oli jäätelökakku... Mutta tarkoitushan olikin kopioida vain kuva, ei ohjetta ;).

Kiitos Namihiirelle inspiroivasta kilpailusta! Kisaan ehtii vielä osallistua, aikaa on koko syyskuu!